Första majtal, valåret 2018

Kärleken kommer och kärleken går.
Ingen kan tyda dess lagar, men dig vill jag följa i vinter och vår
Och alla min levnadsdagar
Kamrater, de här var den inledande strofen i Nils Ferlins dikt i Folkviseton från 1957.

Den handlar förstås om kärlek, till någon man håller av, håller kärt.
Jag tänker likväl att strofen också kan handla om något helt annat man håller kärt. Ett parti till exempel, i mitt fall Vänsterpartiet, denna del av arbetarrörelsen som jag i snart trettio år, mitt hela vuxna liv, varit en del av.

I trettio år har jag hängt ihop med partiet och det kommer jag att göra i alla mina levnadsdagar, för jag vet att det är rätt val. Jag vet att vi alla här inne har valt rätt. I vår ständiga kamp för jämlikhet för alla i Sverige, Norrbotten och Piteå. Inte bara för de rikaste.

Likväl som jag har följt partiet i hela mitt vuxna liv, så har jag också firat den här dagen.
Första maj, vår dag, arbetarrörelsens dag, den internationella solidaritetens dag. Oftast i Luleå där jag bor, men många gånger i Umeå och en gång i Stockholm.

I dag är jag här hos er i Piteå och jag vill verkligen få uttrycka min glädje över att få fira denna dag med alla fantastiska, fina, kampvilliga socialister och feminister i Piteå. Det är med stor ödmjukhet jag vill tacka för inbjudan att tala hos er. Jag känner mig väldigt hedrad och stolt över detta.

Hur stort och roligt och viktigt det än är att hoppfullt fira Första maj här med er, så känns det också viktigt att ta upp något väldigt allvarligt.

Den här dagen, som är så viktig inom arbetarrörelsen, men också i kvinnorörelsen och antirasism-rörelsen är under attack!

Det är många mörka krafter som vill ta den ifrån oss.

Första maj är förvisso sedan länge dagen då högern ryser och deras anhängare bland kapitalets toppskikt beklagar….men det absolut värsta är de mörkaste, mörkbruna vindar som blåser också i Norrbotten just i dag.

Just i dag på Första maj, på vår dag. Har nazisterna mage att demonstrerar och vräka ut sitt hat på olika platser i landet.

Inte långt härifrån, i Boden, tågar i detta nu ett uniformerat gäng. Ett mörkt gäng, som står för allt vi inte står för. Som är emot allt och alla vi är för. Som känner hat och avsky istället för kärlek och medmänsklighet.

Den här mörka samlingen av nazister försöker skrämma oss genom att sprida hat, lögner och fördomar över våra vänner från som är födda någon annanstans i världen.

De försöker ta mer och mer utrymme i det offentliga rummet och de vinner tyvärr mark. I Sverige och i Europa. Där de är jättebästiskompisar med likasinnade hatande grupper.
Nazisterna i Sverige, likväl som de i övriga världen har framför allt tre unkna synsätt gemensamt. För det första handlar de om deras kvinnoförakt. Feminism är av ondo och kvinnor är till för att behaga män. Vita män.

Det handlar om deras avsky mot människor som valt att älska sin nästa. Gränslöst och bortom hatarnas idéer om naturens lagar” och förljugna, gamla normer. Detta hat liksom hatet de riktar mot människor, som jag, vi som är födda med permanent solbränna. Tar sig många gånger otäcka, olagliga och vidriga former. Det är så det blir, när ens handlande styrs av hat och avsky, istället för av kärlek och medmänsklighet.

Mitt namn är Nina Berggård. Jag är stolt distriktsordförande för Vänsterpartiet Norrbotten. Jag är född i slummen i Bangladesh. Uppvuxen i vackra Tornedalen, bosatt i Luleå sen 1998 och jag är en riktigt avig tjurskalle emellanåt.

Det måste man vara om man inte ska ge vika för de här mörkbruna krafterna och det ska vi inte göra. Inte ni, inte vi inte jag.

Vi ska behålla Första maj, som vår dag. Vi ska säga nej till mörkbruna krafter och mobilisera oss mot dem. Nästa Första maj ska vi slippa nazister på våra gator i Sverige- och vi ska fira!

Kamrater, jag hoppas ni orkar lyssna ett tag till. För det är inte bara Första maj som vi framöver ska fira.

I år är det ju val och den 9 september, då ska vi fira valseger.
Valseger för oss i Vänsterpartiet och för den politik vi driver och framför allt ska vi fira med de många som kommer att få det bättre, med en stark vänster i svensk politik.

Det kommer däremot inte att vara en dans på rosor fram till september. Vi kommer att bemötas och påstötas från många håll.

Inte minst från högern, som sitter i sin skyddade tillvaro med privata sjukförsäkringar, aktier på banken och en RUT, som kommer på hembesök i deras, numera knappt beskattade lyxfastigheter.

Vi får vara beredda på att den välförsedda högern kommer att ifrågasätta vår politik, rentav håna den. Vet ni vad, låt dem. Låt dem försöka bara. Låt dem bravera om sin egoistiska politik, som är till för några få, de rikaste. Det förlorar de på.

Vi ska göra tvärtom. Vi ska gå ut och möta väljarna och berätta om en politik som ska föras i solidarisk, feministisk och jämlik anda.

En politik som med starkt stöd från väljarna också i fortsättningen satsar på politiska förslag för bättre villkor för ensamstående och pensionärer. För utsatta, ensamstående kvinnor och barn som lever i familjer som numera, med Vänsterpartiets politik, både kan få mediciner och delta i aktiviteter på sommarloven.

Vi kommer också att kräva ännu mer reformerar för ett rättvisare, jämlikare, jämställdare Sverige. Vänsterpartiet är garanten för det i svensk politik. Den verkliga garanten.

Kamrater, det behövs en mycket stark vänster, en vänster som gör skillnad. Det finns höger i politiken också, men höger är höger och vänster är vänster och det är märkbar skillnad på vår politik.

Det ska märkas. Det måste märkas. För det är skillnad på en politik och ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste.

Kamrater, tack för att ni lyssnat på mig. Nu ger vi oss ut i valrörelsen och vinner valet.
För det är #vårturnu

Nina Berggård
Distriktsordförande Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s