Folkinitiativets ödestimma är slagen!

img_0524

Huvudanförande vid kommunfullmäktige 21 november, Beslut angående folkomröstning framtidens skola

Fru ordförande etc…
Vi kommer säkerligen att få en lång debatt. Där många argument för att bifalla folkinitiativet kommer att tas upp

Det är bra tycker jag. Det behövs uppenbarligen nogsamt påpekas för de som tänkt avslå trots skälen till att bifalla.

I grunden handlar det om människors oro för beslutets innebörd, en process som knappt påbörjats, men som beräknas ta omkring 10 år. Det handlar också om ett stort engagemang. Ett engagemang som väckts gentemot en stor fråga, en fråga som inte var upp i valrörelsen.

Engagemanget visar att Luleborna inte anser att beslutet i grunden inte fattats på rätt sätt Givetvis också att de inte sympatiserar med det beslut som KF tagit.

Det grundläggande i detta är frågan handlar om kommunfullmäktiges ledamöter ska lyssna på detta engagemanget. Det handlar inte om vad våra respektive partier tyckte under april-månads fullmäktigemöte.

Det handlar om att Luleborna tydligt visat på att de inte instämmer med beslutet. Åtminstone mer än drygt så många Lulebor, som lagen om folkinitiativ kräver. När hade vi senast ett så stort engagemang i kommunen om en stor och viktig fråga.

Visst har synpunkter på än det ena, än det andra kommit upp, privatiseringar eller frånvaron av dem. Kärnkraftsverksamhet på andra sidan Bottenviken. Utförsäljning av allmännytta och andra frågor, som mer eller mindre väckt Luleborna engagemang, men aldrig under mina 25 år i Politiken i Luleå har jag varit med om att omkring 8000 personer aktivt skrivit under, med vädjan om att politikerna ska lyssna. Kanske inte ändra sig helt och hållet, men åtminstone lyssna och ge dem en chans.

Det faktum att frågan inte varit uppe i en valrörelse, inte hanterats med en medborgardialog som känts förtroendeingivande, som av kommunmedborgarna upplevs som både framkastad och framhastad.

Det är grund för att faktist vara lyhörd inför det faktum att vi har fått upp frågan på KF-bordet. Luleborna vill få detta prövat. De upplever nu ett begynnande mönster av att kommunen slutat lyssna. Det är dags att visa att det inte stämmer och att bekräfta dem som engagerat sig.

Det är alltså uppskattningsvis mellan 8000-8447 har skrivit under.
Jag har inte gjort det, eftersom jag sitter i det beslutsforumet som senare dvs nu, har makten att besluta.

Jag har istället valt att verkligen låta det vara just våra väljare och uppdragsgivare, Luleåborna, som gett chans att markera och bekräfta sin avvikande åsikt. För att nu då det är uppe i detta beslutsfattande forum visa den respekt, detta folkiniativt förtjänar. Som sagt. Det är dags att visa att vi lyssnar på Luleborna och på deras engagemang.

Detta engagemang, som både räckt till för att utse folkets förebild och årets Lulebo bland de som varit frontpersoner i frågan. Och som räckt till att omkring 8 000 personer över hela kommunen, satt ner foten -fast med pennan.

Nu får vi se vilka av oss här inne som tänker lyssna på det. Det är dags att göra det nu.

Nina Berggård (V)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s