Sänk avgiften till bostadskön!

Bokhylla 1 monterad!

Här följer en insändare jag formulerat med anledning av reaktionerna på avgiften till den nyinrättade, kommunala bostadskön i Luleå kommun.

Sänk avgiften till bostadskön!
En majoritet av socialdemokrater och moderater beslutade i våras att varje person som vill stå i Luleås bostadskö måste erlägga en avgift på 250 kr. Vänsterpartiet föreslog avgiftsfritt för ungdomar upp till 20 år samt en avgift på 100 kr för övriga.

Vänsterpartiet befarade att många skulle tvingas avstå från sin köplats. Framförallt de med knappa resurser, ensamstående med flera barn i hushållet, ungdomar utan inkomst och andra som verkligen behöver en hyresbostad. Vi påpekade att det försvårar för studenter som vill flytta tillbaka till kommunen efter avslutade studier på annan ort.

Kommunledningen har i debatten hävdat att införandet av en avgift, drastiskt skulle minska antalet köande, då många står där utan att behöva någon bostad. Vi vände oss starkt mot argumentet om att de flesta verkar ”okynnesstå” i bostadskön.

Vänsterpartiet tror inte att antalet köande är problemet. Problemet är att det finns för få hyresrätter att förmedla. Socialdemokraterna säljer ut allmännyttiga bostader och sänker kraven på de bostäder som ska byggas av vårt gemensamt ägda Lulebo AB. Med den politiken blir det inte fler bostäder att förmedla. Det är en politik som gynnar marknaden, som vill ”potionera” ut nya bostäder i en takt som möjliggör mesta möjliga vinst. Inte en politik för de som ska betala för att stå i bostadskön.

Vi invänder starkt mot att kommunen ska ta betalt för en tjänst, utan att faktiskt kunna ”leverera varan”. Det finns inga garantier för att den som står i kö får en bostad förmedlad.

I Luleå kan kötiden bli över 10 år till en allmännyttig hyresrätt. En kostnad på 2500 kr, fortfarande utan garanti om ett kontrakt. Vänsterpartiet anser att det är en orimlig kostnad för en person som behöver få hyra en bostad.

De som försvarar avgiften menar att det endast är de som köar som nu får betala, men frågan är vad de betalar för? Vi är tveksamma till hur en ”cyberplats” verkligen kan kosta 250 kr per år för ett mer eller mindre passivt bostadsköande. Detta då köplatsregistreringen är ett jobb som den köande till stor del själv hanterar. Vi tycker att 100 kr är tillräckligt för den tjänsten.

Socialdemokraterna och moderaterna menade under vårens debatt i kommunfullmäktige att vi överdrev. 250 kronor är ingenting, hävdade de. Vi påpekade att en påtagligt lägre avgift skulle göra skillnad. I vårt alternativa förslag skulle avgiften för en ensamstående med tre unga i hushållet bli 100 kr per familj och år. Det är skillnad mot de 1000 kronor som S och M beslutade om.

Nina Berggård (V)
Gruppledare, Luleå

lgh-2

Bilderna är från dotterns studentlägenhet i
Huddinge, som vi inredde för en månad sedan. Efter ett par dagars bilflängande på Stockholms vägar mellan förra hyresrummet, IKEA och nya bostaden var den hyfsat inredd och klar för inflyttning.

Ja,det förstås! Ett par dagar och drygt tre års köande i SSSB, Stockholmsstudentbostadskö.
Tur att hon bara behövde köa i tre år, att hon
faktiskt fick ett hyreskontrakt  och att köandet
var kostnadsfritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s