Kommunal bostadsförmedling på agendan!

Ett anförande i punktform, så här på årets sista kommunfullmäktige.

Det handlar om beslutet om att inrätta en kommunal bostadsförmedling. Så här sa jag….på ett ungefär:

– Bra med kommunalbostadsförmedling – inte minst som det är av det fd allmännyttiga beståndet som det ska förmedlas bostäder ur.

– Från V är vi dock mycket tveksamma till avgifter. Tidigare har Stadsbyggnads stått för en del av bostadsförmedlandet via anslag till Lulebo. Möjligen ska de köande betala en del, men vi hoppas verkligen inte att hela det tidigare anslaget ska lyftas bort

-Därför har vi från Vänsterpartiet lagt ett Tilläggsyrkande i Kommunstyrelsen. För att vi tycker att vi ska vara oerhört tydliga med att alla ska kunna stå i bostadskön, oavsett ekonomisk möjlighet.

Tilläggsyrkande
Kommunstyrelsen 15-11-30
Ärende: Kommunal bostadsförmedling

Ny punkt 3:
”Inriktningen ska vara att avgiften sätts så låg att den inte utgör ett hinder för bostadssökande med låga inkomster att stå i bostadskö samt att få en bostad förmedlad.”
….
Många köar på flera håll och ska kommunen liksom ”gå i bräschen” för att införa köavgifter och kanske förmedlingsavgifter, så är det rimligt att ana att det finns bostadsbolag som följer efter. Det är ju fastighetsägarens marknad så att säga, när det kommer till hyresbehovet.

-I underlaget har kommuner som Malmö, Stockholm, GÖteborg samt den storleksmässigt liknande kommunen Kungsbacka, tagits med som referenser i underlaget.

– Dessa visar på att det kan bli en stor kostnad att köa och få en bostad förmedlad. i Kungsbacka kostar det exempelvis 1300 kr om du ställer dig i kö dag 1 och får en bostad förmedlad dag 2.

-I Malmö, som ligger rätt högt, innebär motsvarande scenario 3000 kr.

Vi tycker inte såna här summor är Ok för alla att behöva betala. Det kan vara helt tänkbart för oss med fasta inkomster, men för den som är 15 år är summan enorm.

Jag väljer åldern 15 för det är den ”tillåtna ingångsåldern” hos Lulebo nu och med tanke på hyresutbudet, så ja, man behöver ställa sig i kö så snart man kan.

-Sen tänker jag faktiskt också att ska man ta betalt, kanske till och med rejält betalt, för att människor ska köa för bostad. Ska också bostäder kunna erbjudas. Det ska som det brukar uttryckas ”bli pang för pengarna”.

Vi vill känna oss trygga med att kostnaderna ska vara låga. Vårt tilläggsyrkande kvarstår därför.

För Vänsterpartiet
Nina Berggård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s