Gör om, gör ordentligt….

…och sen får vi se i slutändan vem som har rätt.

Den 15 juni fattade Kommunfullmäktige beslut om förändrade ägardirektiv för Lulebo AB, vilket sammanfattningsvis innebär att de sju icke-folkvalda ledamöterna i Lulebos styrelse, ska kunna leka affär med det allmännyttiga bostadsbeståndet som tillhör alla Luleås invånare.

Efter att ha tagit del av domen, så har Bertil Bartholdson och jag bestämt oss för att överklaga (Här kan du läsa Överklagan av Förvaltningsrättens dom ang LULEBO) och söka prövningstillstånd i Kammarrätten i Sundsvall. Under förmiddagen har vi därför lämnat in en ny skrift i ärendet över receptionsdisken på Förvaltningsrätten

Vår uppfattning är att Förvaltningsrätten inte gjort sin lagprövning utifrån hela det lagrum vi begärt omprövningen på. Alltså skälet till vår överklagan, därav rubriken. Vi kommer slutligen att acceptera den dom som fastställs, men vår bedömning är att Förvaltningsrätten inte beaktar vad lagens formulering anger och det är orimligt att enbart få bedömningen gjord endast på ”halva lagrummet”.  Vi har därför lämnat in begäran om att det fullständigt ska bedömas om besluten den 15 juni är att betraktas om helt lagligt enligt kommunallagens 3 kap. 9§.

I varierade sammanhang, så har denna slakt av allmännyttan beskrivits som ”femmiljarders affärer”, ”Den enda vägens politik” (nej, denna gång är det inte Carl Bildt som uttalar sig) och enda möjligheten till att få bostadsföretag att etablera sig i Luleå (kallas inte det utpressning….?)

Denna föreställning fortsatte vidare från Kommunfullmäktige till Kulturens Hus den 18 juni, där ”segern” eller snarare beslutets verkställighet togs ut i förskott. Kommunalråden bjöd på tårta och jättebuketter till bostadsföretaget som de i smyg förhandlat med redan innan de nya ägardirektiven vunnit laga kraft, ja till och med innan fullmäktigeprotokollet justerats.

I sig bryr inte jag mig om vem som köper fastigheter ur allmännyttans bestånd. Jag och Vänsterpartiet vill inte sälja ut allmännyttan. Vi vill inte att denna förmögenhetsöverflyttning på miljarder ska ske! Det kan dock inte undgå att reagera på att det är ”gamla vänner” som kommit överens om detta. Därav avsaknad av normalt anbudsförfarande. Det var redan uppgjort att dessa VD:ar skulle få köpa fastigheterna till ”sitt” bolag. Ja, till och med bakom ryggen på VD:n i Lulebo, vilket media avslöjat.  Det är nog inte heller inte helt otroligt om det också redan var uppgjort vilka antal miljoner VD:arna skulle få i bonus från bolaget om de lyckades med affären…

Avslutningsvis kan jag för oss överklagandes räkning påpeka att vår överklagan inte avser att upphäva försäljningsbeslutet i sig. Vi är nämligen fullt medvetna om att socialdemokraterna, glatt påhejad av de borgerliga partierna inte minst med moderaterna i spetsen har majoritet för sin utförsäljningsiver. Vår avsikt är att säkerställa att beslut ska fattas och också i dessa fall verkligen har fattats i rätt forum, vilket vi anser är kommunfullmäktige.

Vi tycker att det är principiellt viktigt att få en fullständig bedömning av dessa beslut i förhållande till de lagrum vi begärt att beslutens laglighet ska bedömas på.

Vi vill med denna nya överklagan göra försök att stävja framtida demokratiskt missbruk från (eventuella) majoritetsstyren. Detta eftersom vi noterat att den socialdemokratiska majoritet som nu styr Luleå har en tendens att både skena och inte minst önskan om att gena i de demokratiska kurvorna. Detta kan exempelvis jämföras, med deras försök att undanhålla privatiseringen av Hertsö badhus, från offentlig debatt i fullmäktige.

Vår uppfattning är att beslutet strider mot hela det lagrum som anges i 3 kap. 9§, KL. Vi önskar få en bedömning utifrån hela det lagrummet, vilket vi ej uppfattar har gjorts av Förvaltningsrätten. När det är prövat till fullo, kan vi sätta punkt i denna fråga. Inte förr!

 

2 reaktioner på ”Gör om, gör ordentligt….

  1. Hej grym blogg! Jag är en ung tjej, 14 år, och undrar hur jag ska gå till väga för att engagera mig politiskt? Jag är väldigt intresserad av politik men eftersom jag är så ung vet jag inte hur jag ska göra för att vara med och påverka. Tack för svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s