Sista Lulebo-striden….?

ordförandeklubbaI dag debatteras Lulebo-utförsäljningen igen. Vi får väl se varthän det bär. Det är som bekant aldrig försent att ge upp….

Här kommer mitt huvudanförande vid dagens sammanträde:

Anförande Lulebo

Fru ordförande, fullmäktige etc.

Vid det här laget är det välkänt hos alla intresserade Lulebor och norrbottningar att Vänsterpartiet i grunden är emot att försvaga allmännyttan.

För den som har velat lyssna, har det även framgått att vi hade andra tankar och idéer om lösningar. Okej, inte på en fullständig ”enda vägens politik”-lösningar, som majoriteten beskrivit att de har, men på åtminstone några delar av bostadsproblematiken i Luleå.

Vänsterpartiet tror fortfarande att det går att börja i en annan ände. Vi menade vid junisammanträdet och menar framgent att det går att ta fram kommunala planer som möjliggör att både Lulebo och andra företag, också lokala, snabbt kan få spaden i jorden.

Vi är övertygade om att det går att införa ägardirektiv som värnar allmännyttan, stärker bostadsbolaget och höjer kraven på byggnation.

Vi är övertygade om att regeringens subventioner för att stimulera ett ökat byggande, ska välkomnas, inte avfärdas som trams.

I grunden är vi emot utförsäljning av allmännyttan överlag och vi är mycket tveksamma till hur hela denna hör så kallade Luleboaffären har hanterats på.

Vi var emot förslaget om utförsäljning då den slängdes fram inför sittande styrelsebord, på Luleå kommunföretags extra inkallade sammanträde i början på maj.

Vi ställde en interpellation vid fullmäktige i slutet av maj och ville ha några svar om hur/var/när detta skulle ske och gå till. Vi fick i princip inget annat än ett formellt svar med hänvisning till kommande fullmäktige beslut och Lulebos styrelse. Debatten uteblev, men det visade sig att det fanns underlag för debatt och det fanns svar som hade kunnas ges. För bakom kulisserna pågick redan förhandlingar.

Vi var för en utvecklad och stark allmännytta också vid den stora fullmäktigedebatten i juni. Vi kom med förslag på alternativa vägar att gå i frågan, vi lade förslag på ägardirektiv, vi yrkade återremiss, för att få ett bättre underlag, inte minst ekonomiskt. Därtill fanns inget underlag för eller konsekvensbeskrivning av försäljning rörande samhällsfastigheter.

Det går inte att fatta bra beslut utan ett ordentligt underlag, inte minst ekonomiskt sådant. Varken för Lulebos eller Luleå kommuns räkning.

Beslutet i fullmäktige i juni hänvisade frågan om försäljning till Lulebos styrelse. Vi var emot att försäljningarna skulle ske i slutna rum. Det vi inte visste då, var att förhandlingar i princip gått så långt att det var dags för tårtkalas innan ens mötesprotokollet var utskrivet, än mindre justerat. Affären hade skötts av kommunalråden, alltså inte ens av lulebos styrelse, de som fullmäktige beslutat skulle hantera utförsäljningarna.

I dag ska vi fatta en rad beslut som är en följd av det utförsäljningsbeslut som fullmäktige tog i juni. Det visade sig tydligen att allt inte var så klart som det verkade. Det fanns en hel del att hantera för att kunna fortskrida med planerna. Beslutsunderlaget var helt enkelt inte tillräckligt för att fullt ut gå vidare.

Vi anser inte att underlaget är tillräckligt i dag heller. Ett ekonomiskt underlag saknas fortfarande!

För att undvika att att ytterligare beslut, utan tillräckligt underlag ska fattas, beslut som absolut inte så självklart är till bolagets bästa, så vill jag för Vänsterpartiet räkning yrka på återremiss för att beslutsunderlaget till kommunfullmäktige ska kompletteras med en beskrivning av vilka ekonomiska konsekvenser som uppstår för Lulebo och Luleå kommun på grund av utförsäljningen till Rikshem.

I andra hand yrkar vi avslag på ärendet i sin helhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s