Nordströms agerande -en del av ökat politikerförakt.

I Luleå ska det säljas ut en stor del av allmännyttan. Det tror jag inte att någon som är aningen intresserad av det som rapporteras av lokaltidningarna/TV/Radio har missat.

Vänsterpartiet har en tydlig, känd, ideologiskt förankrad bostadspolitik, där allmännyttan, det vi äger gemensamt är något vi starkt värnar om. Allmännyttan möjliggör för en kommun att ha kontroll och driva en socialbostadspolitik.

Sedan 2014 har vi Niklas Nordström som kommunalråd i Luleå. Han är högerinriktad till sin politiska läggning. Det är mindre bra, tycker jag, men det är hans val och hans åsikt. Och varför inte? Det skulle ju kunna vara lite av grund för spännande debatter om debattnivån hålls på högnivå, ideologisk snitsighet och respekt för varandra.

Niklas Nordström, har ett förflutet som SSU-ordförande, oppositionsråd i Nacka och PR-person/lobbyist hos PR-byrån Prime. I allt detta har hans höger profil varit känd och inte minst blev den tydlig i den sk Prime-affären. En ganska gedigen bakgrund får man tillstå. En bakgrund som borde kunna rendera i en högre nivå på debatten än den som Nordström visar upp som vice kommunalråd i Luleå (en förkortning av kommunalråd och vice ordförande i Kommunstyrelsen).

Tyvärr så är det inte så. Även om Nordström som heltidspolitiker, med tillgång till tjänstemannastab av stora mått (vi oppositionsgrupledare får göra ”grovjobbet” själva), borde kunnat ta sig tid för en politisk och välformulerad debatt så avstår han. Istället väljer han att hålla sig till pajkastning. Denna kan ske både till vänster och höger, men då vi i Vänsterpartiet trots att vi endast har fyra mandat, är ett starkt oppositionsparti, riktas pajasen ofta mot oss. Här vill jag lugna oroade läsare och sympatisörer. Detta beteende kommer inte att tysta oss!

Vid flera tillfällen dessa 19 månader som Nordström varit vice kommunalråd i Luleå har han aldrig, jag upprepar aldrig, velat föra en saklig, respektfull debatt. När vi från mitt parti, andra partier eller exempelvis kvinnliga fredsaktivister och kärnkraftsrörelsens representanter har haft annan åsikt än Nordström och dessutom valt att framföra den, så har Nordström tagit till okvädningar, förlöjliganden och påförande av åsikter andra än dem vi faktiskt har. Och allt har gjorts på en mycket låg debattnivå.

I detta inlägg vill jag ta upp just den nu högaktuella frågan om Lulebos utförsäljningar. Nordström har mötts av motstånd. Detta har han inte uppskattat. Till skillnad från vad man hade kunnat förvänta sig av en person med hans ansvar och möjlighet att driva politik, har han inte hållit debatten på en respektfull nivå. Han har kränkt, häcklat, nyttjat åtskilliga härskarmetoder och kastat glåpord omkring sig.

Tidigare under denna vice kommunalrådsperiod kallade han oss för kommunister, då vi hade andra politiska uppfattningar. Nu är vi vänsterextremister. I sociala medier slår Nordström inte bara ”under bältet” utan snarare under ”skosulenivå”, då han svänger sig med yttranden som ”vänsterextremisterna klarar inte att acceptera demokrati” , ”extremvänstern tycker som SD” och ” jag är vald 80% av fullmäktige tycker som jag V och SD är mot” (jo, jag förstår att några reagerar på jag, jag, jag. Partiet är nog underordnat).

Med anledning av att nivån nu sjunkit till både öknamns-debatt och ”guilt by assosciation” vill jag klargöra följande:

Den 8 maj, på sittande mötesbord, lyftes denna fråga ”från intet” på Luleå kommunföretag ABs bord. I direkt anslutning till detta lämnade undertecknad in en reservation (särsilt yttrande). Vi har därefter drivit vår syn på frågan, vi har ordnat möten, hållit appelltal, delat ut flygblad och sist men inte minst: Vi lämnade in egna yrkanden i Kommunfullmäktige i frågan. Vi har alltså bedrivit politik för att lyfta fram vår syn på allmännyttan. Vi har inte kastat paj!

Vid kommunfullmäktige lade V, FP, M och MP fram egna förslag, varav MP fick stöd av SD. Jag vill dock inte på något sätt antyda att MP och SD har gemensam politik. Med tanke på Nordströms yttranden på sociala medier, så vore det dock lämpligare om han påstod något sånt istället för att koppla ihop oss i V med SD. Fast det skulle ju inte fylla hans retoriska syften. Dessutom är ju MP och S de som har ett valteknisk samarbete och som också lägger gemensam budget i Luleå. Undertecknad konstaterar dock att det allt oftare känns som att Nordström driver socialdemokraterna mot höger. I Lulebo-frågan lade till och med Folkpartiet liberalerna förslag som stod till vänster om Nordström.

Detta var ett klargörande som jag vill avsluta med att be er alla notera att: Det sätt som ledningen agerar och uttrycker sig på i en organisation. Det sättet blir normen. Det sprids nedåt i organisationen, i detta fall troligen i både politiker- och tjänstemannaled.  Förr eller senare blir det okontrollerbart och hejdlöst nyttjat. Ett sätt att imponera på ledningen kanske? Vi har sett många exempel på detta, både i det offentliga och i det privata. Ta vilken ”skandal” som helst.

I Luleås fullmäktige har vi under alla år fram till 2014, trots ideologier och pariblocksförankring, haft sakliga, vältaliga, respektfulla debatter. Vi har uppskattat varandras oliktänkande, för det föder nya idéer och skapar ofta något ännu bättre. Debattklimatet har förändrats på alla punkter sedan dess. Det är givetvis inte endast Nordströms fel att debattnivån i politiken sjunker, men han som ledargestalt bidrar enormt till att lägga ribban. Redan på det andra sammanträdet i kommunfullmäktige som han deltog i hävde han ur sig bombastiska beskyllningar och nedsättande epitet gentemot Vänsterpartiet mfl.. Det sätter normen -förr eller senare.

Jag hoppas för Luleå  skull och för den politiska, viktiga debatten, för medborgarnas rätt till representation av värdigt slag, att Nordströms beteende inte blir norm i Luleå kommun. Han om någon bidrar till att politikerföraktet ökar. För när inte ens politiker kan agera respektfullt mot varandra, varför skulle då medborgarna behöva ta det ansvaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s