Det är endast i motvind en drake lyfter!

En mitt-i-sommaren-valaktivitet. Deltar på HBTQ-debatt i Pajalas "Kulturens Hus". Fick spontana applåder för ett inlägg.

HBTQ-debatt!

Valrörelsen är över, rösterna räknade och personkryssens påverkan är fastställd. Det hade kunnat gå bättre. Bättre i antal röster och i antal vunna mandat, men nu blev det inte så. Frågan är om man ska ”bryta ihop och komma igen” eller om det är dags att hala in draken?

Förvisso har Vänsterpartiet på lokala och regionala håll i landet, även i Norrbotten vunnit mark. På flera håll är Vänsterpartiet aktuella som ”regeringssamverkare” eller rentav ”regeringsbildare”. Ett resulatat av tydlig, idog politik och visad inriktning på ett alternativ till den många gånger dominerande socialdemokratin.

Ett sånt exempel är valresultatet i Överkalix. Vänsterpartiet deklarerade tillsammans med övriga opositionspartier på ett tydligt alternativt styre. Ett sånt tag kan gå både ena eller andra vägen. Viktigast här är att det gick vägen. Regnbågsalternativet fick väljarnas förtroende. Detta kanske är möjligare att åstadkomma i en mindre kommun, där personkännedom spelar minst lika stor roll som ideologisk inriktning. Det viktigaste är i alla fall att det går. Det går att göra skillnad. Ibland tar det bara lite längre tid.

Lasse, Stefan och jag!

Lasse, Stefan och jag!

I Luleå är det exempelvis ganska svårt att ”tränga sig” in och bryta den socialdemokratiska dominansen. Med egen majoritet och ett ganska svalt politiskt agerande från stödpartiet Miljöpartiet har socialdemokraterna byggt upp ”utveckling och framgång”.

Det mesta ärt byggt på lånade pengar, som kostar skattebetalare dyra räntpengar. Givetvis så behövs satsningar, men det är enkelt att satsa, då någon annan (skattebetalarna) står risken och framstegen kan presenteras i särskilt utvald partifärg.

Vi hade givetvis velat nå fram bättre i Luleå. I politiken vill en alltid det. Det ligger i det politiska engagemangets natur. Även om besvikelsen för att inte väljarna liksom Vänsterpartiet, noga prioriterat en välfärd utan vinstintressen med möjlighet till stöd för fler äldre, en miljöpolitik med långsiktigt perspektiv, en arbetsrätt värd namnet eller en skola, jämlik och jämställd för att rusta elever och unga för samhället, så klarade vi oss ganska hyfsat i konkurrensen.
Även om vår politik förenar tre av det viktigaste frågorna och bygger på feminism, socialism och ekologisk grund, så finns väljare som inte ser långsiktigheten och nödvändigheten av den roll som Vänsterpartiet spelar i kommun, landsting och Riksdag.

De vanligaste frågorna i valrörelsen har varit ”Varför ska jag rösta på Vänsterpartiet?”. Frågan är ställd utifrån perspektivet ”och inte på Miljöpartiet/F!/Soscialdemokraterna?”. Mitt svar har alltid varit att vi slagit samman de viktigaste för människors möjlighet till att leva under rättvisa och goda förhållanden, men möjlighet till jämställda strukturer, där miljön spelar roll och prioriteras.

Miljöpartiet har en bra miljöpolitik, samma som vår, men det är inte den minsta klassanalys i programmet. Det har ju visat sig i praktiken också. Miljöpartiet snuddar högerfältet långt med än de håller vänster ut.

Feministiskt initiativ har en bra politik för jämställdhet mellan könen. De har samma politik som vi där, men liksom Miljöpartiet saknas tydlighet om vart partiet vill när det gäller frågor om ekonomisk rättvisa. Den analys som krävs för klassamhället vara eller icke-vara saknas.

Socialdemokratin……den är bara en sorglig blekröd skugga av sin forna politik, när det kommer till socialism. Det räcker att konstatera så.

Lasse på besök. En av de mest fullsatta dagarna i vårt Noliatält.

Noliatältet

I rubriken skriver jag om den drake som endast lyfter i motvind. Visst vet jag att Vänsterpartiet sägs vara bäst i opposition och visst är jag väl medveten om att det är den roll som vi oftast får spela. Det är oftast resultatet av att ”Inte vara till salu”, att konsekvent stå på rätt sida av politikens ideologihjul- den vänstra. Fast jag står hellre där och känner livslusten och kampandan, än att stå någonstans bland de andra partierna och dess politiker som nästintill riskerar att få betala ”Trängselskatt” för politiker i mittfältet.

I förrförra veckan, andra helgen efter valet, höll partidistriktet en kurs för nya medlemmar. Den var fullsatt! Det finns hopp om framtiden. Om en gemensam fortsatt kamp för socialismen och feminismen. Det är många drakar på väg upp i luften. Mot nästa valrörelse, då fler och fler drakar stiger mot skyn. Drakar från vänster!

En av de sista debatterna i valrörelsen. Medverkar gör Anna Hövenmark och jag är supporter, glatt viftandes med vår "Inte till salu"-ballonger.

Debattsuporting!

(I inlägget har jag publicerat bilder från valrörelsen. De är lånade av Stefan Tornberg och ett av hans hustru Birgitta. De är duktiga fotografer och duktiga på att fotografera. Ja den på Lasse med partikamrater i tältet är från min kamera. Jenna Glans fotade)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s