Första maj, första maj….

1maj.2014Kamrater, första maj-firare! Det är bra att vi samlats här på första maj. För Första maj är en viktig dag, värd att uppmärksamma i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.Lasse och jag var två av talarna vid årets möte.

Det är valår i år. Super-valår rentav och vi ska rösta både till kommun, landsting och riksdag i höst och vi ska rösta till eu-parlamentet ganska snart. Förra gången det var val till EU-parlamentet var valdeltagandet i Sverige riktigt lågt. Det måste vi förändra.

Alla vi som går till valurnan i de allmänna valen, för att rösta fram en politik för solidaritet, för jämlikhet och för allas lika värden, vi måste också rösta i EU-valet den 25 maj. För utan våra röster, vilka åsikter blir då representerade i parlamentet?

Vänsterpartiets huvudbudskap i såväl maj som i september är det samma – Inte till salu! Det gäller allt från att den enskilda människan rättigheter inte är till salu, till att välfärden inte är till salu.

Kamrater, valet till Eu-parlamentet och valen till kommun, landsting och riksdag handlar om samma sak. De handlar om våra värderingar. Det handlar om vår känsla för solidaritet och rättvisa. Det handlar om att värna allas lika värde och rätt till vård och skola och omsorg. Det handlar om barns rättigheter och kvinnors. Det handlar om transpersoner, bögar och flators rättigheter. Det handlar om att ha lika rättigheter oavsett vilken hudfärg du har eller om du bär kors eller

20140501-191410.jpg ....och när han sedan lär sig gå, ja då ska han marschera. Vid min sida Första maj när vi ska demonstrera.EU sägs ha börjat som ett fredsprojekt, där vi skulle närma oss varandra och värna om varandras välmående. Kvinnor och barn skulle få bättre levnadsvillkor. Mångfalden skulle öka. Förakt och
förtryck skulle elimineras. Så har det inte blivit. I EU raseras välfärd till förmån för storföretagens krav på vinst.

I EU är bankers behov av hjärt- och lungräddning, viktigare än människors behov av mat och medicin. Jämställdheten minskar. Kvinnors rättigheter ifrågasätts och begränsningar av rätt till abort och preventivmedel, bokstavligen applåderas av de konservativa krafterna i parlamentet. Hatbrotten mot HBTQ-personer ökar i takt med att deras rättigheter fortsatt nonchaleras. Nazismen, rasismen och främlingsfientligheten ökar. Det här sker för att i EU-parlamentet sitter det just nu ett stort gäng politiker som är jättebästiskompisar med varandra och de kan enas kring sitt förakt mot kvinnor, HBTQ-personer och människor med annat ursprung.

Det här kan inte få fortsätta. Era röster måste sätta STOPP för

Kamrater, när ni ska rösta i EP-valet. Tänk då på alla högerextremister, tänk på alla trans- och homofobiker. Tänk på samlingen av sexister och rasister som nu sitter i parlamentet och lägg er röst där den bäst sätter STOPP för dem. Lägg den på en EU-kritisk vänsterpartist med socialistiskt och feministiskt hjärta. Det ska jag göra!Kati och Ingmari bidrog med varitt apelltal. Om att välfärden inte är till salu och om vikten av att lyfta våra nationella minoriteter.

För kvinnor är inte till salu. Välfärden är inte till salu. Allas rätt att vara just den hen är och allas rätt att älska just sin utvalda människa på jorden. Den rätten är inte heller till salu.

Tack!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s