Internationella kvinnodagen firas i efterskott på Vänsterns Hus

Upp till kvinnokamp!I dag är det internationella kvinnodagen och jag ”snor” en text (kursiverad stil) från mig själv och år 2011. Texten snabbformulerade jag efter ett kort samtal med en ”politisk motståndare”, som vid varje tillfälle lyckades få inden där frasen som går att läsa i FET stil i ”tredje tanken-stycket” lie länge ner. Pesonen i fråga är annars en uppskattad person i min värld, trots det blåa hemvistet i politiken.

Skälet till att jag ”repriserar” mig själv är 1) att jag gärna ville hinna formulera något fyndigt, men det var stört omöjligt att hinna med 2) Jag ville påminna (tillika bjuda in) om att Vänsterpartiets Hanna Goding håller ett pass i feministiskt självförsvar i morgon den 9 mars. Det blir kl. 13-14.30 i Vänsterns Hus. Den intresserade är välkommen att 

Det är bara att ringa mig för frågor eller vägbeskrivning. Jag nås på tel. 070-264 5605. Vi kan väl kalla det en liten förlängd hyllning till kvinnor i alla åldrar.

Så var det texten 8 mars-texten i repris i brist på tid……

Det är lätt att tänka sig att ett ”Grattis på internationella kvinnodagen”, skulle kunna få vara ett självklart val av hälsningsfras i dag. Fast vid andra tanken så funderar jag på om det inte snarare skulle vara en mer passande fras med ”Hej och upp till kvinno-kamp”! För det är ju egentligen det som dagen handlar om. Uppmärksammande av kvinnor i hela världen, i varje situation som kvinnor och flickor faktiskt befinner sig i. År 2012 är kampen lika viktig som 1910, då Clara Zetkin och de andra föregångerskorna såg till att ”införa” dagen för uppmärksamhet av ojämställdhet och kvinnors situation.

Vid tredje tanken så funderar jag på vilken av ovanstående hälsningsfraser, som snabbast skulle locka fram en kommentar i stil med: När är det mansdagen då? Börjar det inte vara lite utagerat? Kvinnor har ju samma rättigheter som män! Vi kvinnor är minsann lika bra som männen! samt den typiska frasen: Har du inte tänkt på att killar också blir utsatta? Inte många minuter oavsett könet på den påhälsade. Kan tillägga att då jag var ordförande för kommunens jämställdhetskommitté, så poppade de här kommentarerna upp varenda gång kommittén nämndes i lokala pressen.

Svaret på ovanstående är JA. Jag har tänkt på en himla massa saker, men jag tänker också att det fortfarande i denna dag är så påtagligt att kvinnor som grupp är underordnade männen, oavsett ålder, ursprung, sexuell läggning och you name it! Könsmaktsstrukturerna genomlyser med sin ständiga närvaro det mesta och de flesta i samhället -tyvärr!

Ja, jag har tänkt på ovanstående, men exempelvis när det gäller killars och tjejers olika villkor för våldsutsatthet, så är det samma mönster nu som alltid. Killar slåss generellt med okända ”ute på gatan”. Tjejer blir nedbrutna under lång tid och slagna i sitt hem. Det var inte okej för 100 år sedan. Det är en verklighet nu. Tyvärr så kommer det säkert att vara samma mönster lång tid framöver….men framtiden kan vi i alla fall påverka!

Jag väljer att vända det till en positiv uppmaning till oss damer. Vi vill, vi kan, vi ska fira och kämpa! Denna dag och alla andra kan vi göra mycket. Var för sig, precis som tjejen på bilden uppmanar oss till. Sen samlar vi ihop oss till ett ”tillsammans” och då….Min uppmaning kvarstår: Upp till kvinno-kamp! Speciellt ni män som har en mamma, en syster, en hustru/sambo eller en dotter. Få se nu…det blir alla det?! Just, precis. Vi är alla delaktiga i vårt sammanhang och närvarande i vår verklighet.För egen del så blir det full kvinnodag med början i Teknikens Hus och avslutning på Lillan. En dag att se fram emot!

En reaktion på ”Internationella kvinnodagen firas i efterskott på Vänsterns Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s