Nya utförsäljningar väntar, men vilka?!

imagesCABX2F41Nya utförsäljningar, i största sekretessbelagda hemlighet, till och med för de hyresgäster som kan tänkas bo i de områden som är aktuella för försäljning. Återigen känner jag, som företrädare för  Vänsterpartiet mig väldigt förvånande hur detta kan ske.

Allt ska ju inte bara handla om pengar och det är inte marknaden som ska styra ett helägt kommunalt bolag. De ska politiken och de politiskt angivna ägardirektiven göra.

Det finns uttalat en politisk majoritet bakom att Lulebo ska bygga 1000 fler lägenheter och att Luleå ska växa med 10000 fler invånare. Det är helt okej för mig och  oss i Vänsterpartiet. Det är dock mycket anmärkningsvärt att ett helägt kommunalt bolag nyttjar varje ”kryphål” till sekretess för att kunna genomföra försäljningar.

Jag tror att det är ett fortsatt led i att sälja ut mindre attraktiva bostadsområden längre bort från centrum. För att istället satsa på att bygga och renovera upp flashiga lägenheter i stan. Givetvis ska det helägda bolaget kunna erbjuda bostäder i stan, liksom i övriga områden. Det är dock inte en bra socialbostadspolitik att sälja ut, för att bygga dyrare och flottare.

Det kommunala bolaget ska kunna erbjuda mindra och billiga lägenheter såväl som större och funktionella. Det är därför helt främmande för mig att det krav på tak i bolagets hyresbestånd får de konsekvenser som nu uppstår.

Hoppas att styrelsen med en snart nytillträdd VD ska slippa kravet på att sälja ut bostadsbestånd för att möjliggöra en bredare mer socialt bostadspolitiskt tänkande i bolaget. För det krävs att kommunfullmäktige skippar kravet om ett så snävt tak som nu gäller i ägardirektiven i Lulebos bostadsbestånd. Den förändringen brukar vi i Vänsterpartiet driva vid varje tillfälle som ges. Tyvärr utan gehör.

Om nu inte betalväggarna stoppar det, så går hela artikeln att läsa här. http://www.nsd.se/nyheter/lulea/lulebo-saljer-ut-i-tysthet-8331526.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s