Det är inget som är billigt med att barn far illa!

Min första passbildDen 26 augusti behandlar Luleå kommunfullmäktige Vänsterpartiets ”Motion om barnfattigdomen i Luleå”, som efterfrågar förslag på konkreta åtgärder för att kartlägga barnfattigdomen i Luleå samt underlätta för berörda barn och deras familjer. Detta är något som moderaternas gruppledare opponerar sig över i lördagens tidning.  (Norrbottens Kuriren 3 augusti, tyvärr går artikeln ej att länka till)

Till Vänsterpartiets stora glädje kommer motionen enligt nu liggande förslag bifallas. Det är till och med så att de nämnder som deltagit i remissarbetet för motionens besvarande gått längre i sitt förslag till beslut. De instanser som behandlat motionen visar på att motionen beaktats från ett helhetsperspektiv. Det tyder på visad respekt för berörda barn och på insikt om den samhällshelhet som barnen berörs av, då inkomstklyftorna ökar. Från vår sida är vi tacksamma för att remissinstanserna tagit detta på fullt allvar. För det är allvar då barn far illa.

Från några borgerliga partier har reaktioner väckts mot vår motion i hittills passerade instanser. Detta förvånar lite då motioner på liknande teman, alltså motioner som ber politikerna att beakta barns utsatta situation, även kommit från deras håll.

Nu senast i en inlämnad motion som föreslår fria badhusbesök för att förbättra de försämrade simkunskaperna bland Luleås barn och unga. Den motionen är, enligt min uppfattning, ett klart resultat över att inkomsterna varierar och att inkomstklyftorna får konkreta, negativa följder även i Luleå kommun.

Det som inte förvånar är moderaternas inställning till vår motion. Moderaterna är ju självklart det mest tongivande partiet i den borgerliga Regeringen. De har nu i nästan två mandatperioder bedrivit en politik som leder till ökade klyftor i samhället. Det är klart att de lokala moderaterna inte törs mer än att stötta statsministern.

I lördagens artikel uttalar m-gruppledaren sig. Han säger att motionen som handlar om att beakta den rådande situationen, resultatet efter Regeringens politik, är en ”tramsmotion”. Han anser att vårt parti vill plocka billiga poänger på barn och att det inte behövs någon utredning då socialförvaltningen redan har koll på berörda familjer.

Vänsterpartiet vågar se hur den politik Reinfeldt driver från Stockholm, påverkar barn och unga i Luleå. Vi driver en socialistisk politik som visar på problem i samhällsstrukturer, beroende på de ökade inkomstklyftorna .

Det enda som är billigt i sammanhanget är just uttalandet om att ”socialförvaltningen vet vilka dessa familjer är”. För det är billigt att driva och stötta en politik, som verkar för att öka klyftor i samhället, på bekostnad av våra unga. Jag är glad över det stora insikt som visats i motionens behandlande och hoppas på en förbättrad framtid för Luleås alla barn.

Debattartikeln publicerades i Norrbottens Kuriren den 15 augusti 2013. I dess fjärde stycke syns att läsa om ett par andra borgerliga partiers inställning i frågan. Partierna som åsyftades, Folkpartiet och Centerpartiet har nu i Kommunstyrelsen (KS) gjort en korrigering av tidigare syn på motionen och i dagsläget finns ett förslag från KS som stöds av alla partier (med rösträtt) utom moderaterna. Kul!

På bilden syns jag på fotot från mitt första pass. Jag levde mina första två på ett barnhem i Bangladesh. Ett av världens fattigaste länder. Allt är givetvis relativt och i sammanhanget, så är fattigdomen där svår att med tanken jämföra med fattigdomen i Sverige. I Bangladesh är analfabetismen enorm och omkring 35 miljoner människor lever hemlösa på gatan. Trots det, så har jag stora förhoppningar på motionen jag lämnade in i Luleå kommun, efter en idé från Norrköping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s