Mineralfondsexperten har talat:)

carnation.jpgGruvbolagen som idag är verksamma i Sverige betalar för närvarande en ytterst symbolisk summa i avgift för de mineraler som de utvinner ur svensk mark. Vänsterpartiet har nu från centralt håll gått ut med ett förslag om att göra om den nuvarande mineralavgiften. Det innebär i korthet att mineralavgiften skulle utökas till 10%. Intäkterna från avgiften skulle hamna i en gruvfond vars främsta syfte blir att finansiera en del av de behov som uppstår i de samhällen som etableringarna sker i.

Rubriken är, ska erkännas, en väldigt modifierad sanning, men jag tycker verkligen det var på tiden att partiet formulerar det som jag och många med mig talat om länge.
Det är dags att gruvbolagen tar sin del av kostnader som deras etableringar innebär.

Vänsterpartiets rikspolitiker har tidigare lyft frågan i en motion till riksdagen i höst och nu är ett än mer konkret förslag på gång. Ett lättläst underlag till partiets grund för detta förslag finns att läsa här: Gruvfonden.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s