Varför bara ha en åsikt, när man kan ha två!

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp lämnade för ett år sedan in en motion om att Luleå kommun inte ska teckna avtal med så kallade riskkapitalbolag med säten i skatteparadis. Motionen behandlades under kommunfullmäktiges sammanträde i går. Idén kom främst från Kalmar, där detta praktiserats sedan en tid tillbaka.

Kommunfullmäktige (KF) hade strax innan motionen skrevs, beslutat om en ny inköpspolicy till vilken vi föreslagit en skrivning för att hindra att riskkapitalbolag med säten i skatteparadis inte ska kunna sluta avtal med kommunen. Majoriteten med socialdemokraterna i första led valde att avslå vårt förslag om att införa en text om detta i kommunens inköpspolicy.

Inlämnande av en motion i ärendet blev en annan väg att gå då s-majoriteten valt att aktivt hålla dörren öppen upp denna typ av profiterande företag. Detta genom att rösta nej till vårt förslag för möjlighet att hindra riskkapitalister att göra privat vinst på våra skattepengar. Socialdemokraterna skyllde då på att de ej var redo att ta beslutet. De ville först veta om det var möjligt. (Klara direktiv från partihögkvarteret i Stockholm hade inte hunnit utgå…?)

Majoritetspartiet tänkte alltså byråkratiskt, förvaltande och bekvämt istället för att ta ställning, visa politiskt vilja, mod och framåtanda. De tänkte kanske mer på vilka nya företag som kan komma att etablera sig i kommunen, vars invigningsband de gärna vill vara med och klippa. Istället för att ta aktivt ansvar och se till att skattepengar som luleborna betalar för god välfärd inte ska komma att hamna på privatkonton i diverse skatteparadis.

Under veckans debatt hävdade så s att det inte är möjligt att införa detta krav då kommunens inköpsavdelning talar om att det kan vara diskriminerande och omöjliggöra för företag att konkurera på samma villkor. Det är säkerligen ett korrekt svar utifrån tjänstemannaögon. När politiker anammar detta synsätt är det dock bara fegt och oärligt gentemot medborgarna, vars skattemedel man påstår sig förvalta på bästa sätt.

När det gäller diskrimineringsfrågan, så ser vi från vänsterpartiet inga problem. Alla företag med ärlig vilja att utföra en service och använda allmänna medel för just det som är avsett, har möjlighet att lägga anbud. Snarare är det dessa profitörer som får fördelar och tillskansar sig medel på grund av deras möjlighet att utnyttja just bristen på lika villkor till sin fördel. De skattar nämligen inte i Sverige. De skattar inte alls. Det är den gyllene väg som socialdemokraterna med stöd av borgerligheten bereder för riskkapitalister som vill etablera sig i Luleå.

Under senaste debatten sade socialdemokraterna att de inte vill att Luleå kommun ska sluta avtal med riskkapitalbolag inom vård, omsorg och skola. Men när det kom till röstning i fullmäktige var de inte längre emot det. Vi konstaterar att socialdemokraterna är partiet som hade kunnat stoppa riskkapitalisternas intåg i Luleå kommun. Det är partiet som tillsammans med vänsterpartiet hade kunnat ta ansvar för skattebetalarnas pengar och garanterat att dessa kommer att stanna i kommunen för att gå till vård, skola, omsorg och annan service. Det är partiet som blivit experter på ”Linje 2”. För varför bara bekänna färg kring en åsikt när man kan ha två eller rentav; varför bara en moral, när man kan ha dubbel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s