Härskartekniker och kommunallagen

Vissa politiker är mer eller mindre självgoda och egenmäktiga. Den än mindre smickrande sorten är de som därtill är prestigefyllda och som inte drar sig för att nyttja sig av härskartekniker i parti och minut, mer eller mindre medvetet. I egenskap av oppositionspolitiker i Luleå har jag börjat notera inte minst härskarmetodernas förekomst som mer och mer vanliga. Senast i samband med det beslutsmässigt felhanterade försäljningen av namnet på Pontushallen.

Jag har av Vänsterpartiets ledamöter i Fritidsnämnden, fått veta att socialdemokraterna drivit igen ett beslut i den icke-kungjorda frågan om ”Luleå Energi Arena”. Det finns givetvis möjlighet, såsom lyfts tidigare, att ta upp icke-kungjorda frågor, enligt kommunallagen om en helt enig nämnd så beslutar. Vidare finns möjlighet enligt densamma lag att ordföranden i särskilt brådskande fall beslutar att lyfta icke kungjort ärende, men enligt kommunallagen hänförs detta till ärenden gällande ”ansvar och revision”.

Liksom andra gruppledare i opposition är jag av den bestämdaste uppfattningen om att beslutet fattats på ett sätt som inte till fullo är demokratiskt. Det är inte rimligt att hänvisa till en avsiktsförklaring, som omkring hälften av nu sittande gruppledare aldrig har sett. Majoritetens ledare nyttjar både härskarmetoder och brösttoner i sin iver att få övriga att förstå att detta är ”enda vägen”. Avsiktsförklaringen förminskas och kraven på samråd och godkännande viftas bort i prestige.

Väl medveten om att beslutets utgång må bli detsamma kan jag dock förvånas över detta. Istället för att skapa ett förtroende för den demokratiska processen, görs en tvivelaktig tolkning av kommunallagen till den egna ”fördelen”. Oppositionens vilja att åtminstone bemötas med den respekt som ett demokratiskt system bör medge körs återigen över. Istället för att bordlägga frågan, vilket är det lagenligt korrekta. Väljer majoriteten maktens arrogans. Lite diktatoriskt kan det tyckas.

Det kanhända att kommunallagen ska tolkas annorlunda, men knappast så annorlunda i en och samma kommun. Det är väl därför som kommunfullmäktiges ordförande allt som oftast påtalar vikten och nödvändigheten av enighet då fullmäktige ska fatta beslut av icke kungjorda ärenden.

Nåväl, i vårt parti pratar vi om härskarmetoderna….fast då för att INTE använda dem. Det kan ju variera från parti till parti eller från kommun till kommun. Kommunallagen ska dock gälla lika!

Vad tror ni?

En reaktion på ”Härskartekniker och kommunallagen

  1. Bra, Nina! Finns alltför mycket av härskarmetoder överallt. Ett ”beslut” som diskuterades 2010, före valet, innebär att det är många ”partiledare” som missat det. Nu åberopas ”minnesförluster”….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s