Till dess att klubban faller….

Fem-i-topp i kommunvalet

…..så debatterar vi för ett mer jämställt Luleå!
Ett Luleå med plats för alla och där mångfald är en verklighet.

Ut hårt och öka, får vara mottot i dag. Kommunfullmäktige på agendan och vår grupp har fyra motioner att försvara.

De tre första handlar om att vi kraftfullt agerar för en feministisk uppryckning även i Luleå kommun. Partikongressen fastslog att det är hög tid nu att göra en positionering framåt och ta tag i den delen av vår grundläggande ideologi.

Under dagens fullmäktigesammanträde är det dags att behandla de två motioner som är riktade till elever i grund- och gymnasieskolan. Elever som vi vill ge goda verktyg för att klara sig i och klara av att förändra, sätta gränser och säga stopp till könsmaktstrukturer i samhället och utveckla den nära vardagen till något bättre.

Vi har fått mothugg av tveksamt slag. Till och med likabhandlings-principen har tagits med i tidigare debatter. Konstigt, måste jag säga, att just den principen används i en motion som berör enskilda så påtagligt. Det brukar ju vara mer aktuellt vid fråga om företagsstöd och annan ”favorisering” från det offentliga.

Jag tycker det känns tryggt att vi i gruppen har arbetat och planerat så mycket för detta. Vi har inte minst, haft kontakt med gymnasieelever, som faktiskt är berörda av motionens att-satser. De finns ett stort stöd bland dem även om flertalet partier inte visar intresse.

Vidare så har vi en motion om att erbjuda kvinnliga anställda feministiskt självförsvar. En ren folkhälsosatsning från arbetsgivarens sida tycker vi och det är bara en del….I den senaste medarbetarundersökningen bland kommunanställda, visar resultaten att vi -tyvärr- är helt rätt ute. Alltför många (en räcker förvisso) känner att de utsatts för sexuella kränkningar och av dem så anser en övervägande majoritet att det inte är lönt att gå vidare och anmäla saken. Varför? Jo, de tror ej att de skulle få stöd av sin närmaste chef. Dags att få stöd och bättre verktyg att hantera det i alla fall, är vårt svar!

Dagens KF-promemoria innehåller även vår motion om att Luleå skall bli ett förvaltningsområde för minoritetsspråk, för de minoriteter som har geografiskt utstakade områden i Sverige. Samt att vi ska starta upp ett råd för nationella minoriteter. Viktiga frågor för allas möjlighet att känna sig lika värda och värdiga i vår kommun. Vi har fått ett delvist bifall.Kommunen kommer att ansöka om att bli ett förvaltnignsområde för finskan. En god början, men endast en sådan. Undertecknad kämpar på till dess att klubban fallit med övriga i gruppen, varav fyra stycken syns på bilden i inlägget.

Det är aldrig försent att ge upp….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s