Dagens ros!

Dagens ros till medverkande gymnasister

Förra veckan marscherade Hanna och undertecknad in i gymnasiebyn med en enkätundersökning, vilket den uppmärksamme kunnat notera tidigare i bloggen. 131 svarade på enkäten. 129 svar kom slutligen att ligga till grund för de resultat som vi fick fram.

Bland intressanta och viktiga svar kan fastställas att över 50% av tillfrågade gymnasieelever varit utsatta för kränkningar kopplat till sexualiserat uttryck.

Nästan en tredjedel upplever att de utsatts för våld eller hot om våld. Gymnasieeleverna uppfattar att graden av jämställdhet i gymnasieskolan sjunker i takt med att deras egen ålder stiger. En annan mycket viktig sak som kan läsas ur enkäten är att av de som varit utsatta är en stor majoritet intresserade av att delta i utbildningar om jämställdhet och feministiskt självförsvar.

Detta ska nu ut i media för att väcka lite uppmärksamhet inför måndagens Kommunfullmäktigemöte, där våra motioner i ämnet ska behandlas. Förmodligen får vi ej bifall på motionerna, men förhoppningsvis har de ansträngningar vi gjort. Visat tjejer och killar att det finns ett parti i Luleå som verkligen vill lyfta upp de här frågorna.

Utan de deltagande eleverna -inga besked. Jag väljer att lägga in bilden från tidiningens ”Dagens ros”, som ett extra tack för allas medverkan. En bild som faktiskt också symboliserar att det är tillsammans som vi åstadkommer något, så bilden får ligga stående i kolumnen till höger också.

Utöver detta en kort reflektion över Sveriges nya prinsessa som föddes i gryningen denna dag. Ett riktigt feministiskt framsteg skulle vara att den lilla själv fick välja karriär. Fast det är en helt annan fråga:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s